2. 5. 2025   |   svátek má Zikmund
 

Želé z okvětních lístků růží

Název Množství a jednotka
růžové lístky 5 hrstí
cukr krystal 600 g
studená voda 600 ml
citron 2 ks
moučkový cukr 2 lžíce
Zobrazit všechny ingredience

Kuchyně: staročeská
Příprava: 01 h.
Vaření: 15 min.
Mamut :-)


Odkrajovat špičky okvětních lístků je fakt jen pro silné nátury nebo pro fajnšmekry, kteří musí zkusit všechno :-). Je to piplačka. Někde jsem viděla v receptu těch okvětních lístků půl kila - jsem přesvědčená, že člověk, který tohle napíše, to v životě nedělal. Pět plných hrstí bylo cca 50g, a práce to byla na víc jak hodinu. I 200g, jak bývá nejčastěji uvedeno, musí být slušná makačka. Těch pět hrstí ale stačí naprosto bohatě, není žádný důvod ostříhat celý keř. Chuť i vůně je dostatečně výrazná a bohatá, při vaření voní růžemi celý dům. Výsledné želé má neotřelou, v dobrém slova smyslu zvláštní chuť, želé je vhodné na polití palačinek, crepes nebo lívanců. Hodně se s ním setkáte ve francouzských receptech.



Postup
Pět až šest plných hrstí okvětních lístků růží opláchneme studenou vodou v cedníku a ze všech lístků odřízneme bílou špičku (má trpkou chuť). Naskládám si co nejvíce lístků na sebe a odkrojím najednou, tohle je docela piplačka.
Kvítky posypeme 2 lžícemi moučkového cukru, přidáme šťávu ze 2 citrónů, promícháme, přikryjeme víčkem nebo pokličkou a necháme odstát přes noc.

Druhý den z uvedených 600g krystalového cukru odebereme 2 lžíce do malé misky, přidáme 3/4 sáčku pektogelu, promícháme a odložíme stranou. Kvítky s celým obsahem přelijeme do hrnce, přidáme celý zbytek krystalového cukru, 600ml studené vody a povaříme tak dlouho, až kvítky způrsvitní, asi 15 minut od chvíle, kdy směs začne vřít (může být dřív, podle barevnosti a síly kvítků). Okvětní lístky vybereme cedníkem, můžeme jich pár nechat pro výsledný efekt. Přidáme odložený pektogel s cukrem, jakmile začne vřít, pomalu vaříme 3 minuty. Nakonec přidáme 1/2 lžičky kyseliny citronové, povaříme ještě minutu a ihned plníme do umytých a vysušených skleniček. Zavíčkujeme, obrátíme dnem nahoru a necháme asi deset minut, aby chytlo víčko.

Tip:
Čím tmavší růžové lístky budete mít, tím barevnější a výraznější bude i výsledná barva želé, chuť ale závisí na voňavosti růží, čím voňavější, tím lepší.

Toto množství vychází cca na pět malých skleniček od jogurtu.


 


RECEPTY

Celerový salát s ořechy

Postup: Celer oloupeme a nastrouháme nahrubo. V míse smícháme nastrouhaný celer s... zobrazit recept

RECEPTY

Rybízový sirup

Postup: Rybíz odstopkujeme, omyjeme, nasypeme do uzaviratelné nádoby a trochu... zobrazit recept

RECEPTY

Borůvkový koláč

Postup: Třeme cukr, máslo, žloutky, přidáme tři lžíce vroucí vody, mouku s práškem do... zobrazit recept

RECEPTY

Guláš na víně

Postup: Maso můžeme použít hovězí i vepřové. Nakrájíme jej na kostky. Orestujeme drobně... zobrazit recept

RECEPTY

Cherry rajčátka ve slaném nálevu

Postup: Cherry nebo malá rajčátka omyjeme a nacpeme do čistých skleniček. Rajčátka... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Křen

Křen selský (Armoracia rusticana nebo dříve Cochlearia armoracia) je domácí prostředek se zázračnými účinky na lidskou imunitu s širokou paletou příznivých účinků na lidský organismus. Je to vytrvalá rostlina pěstovaná pro svůj... zobrazit článek

ESHOPY

Nábytekeu.cz - kuchyňské linky

Velký výběr kvalitních a levných kuchyňských linek od dodavatelů z EU. Většina...